Hvad kom der ud af G20 topmødet?

Meget små skridt, men i den rigtige retning.  Alt i alt et G20 der klarede sig godt igennem, trods de mange politiske spændinger inden topmødet.

Buenos Aires har været centrum for verdens opmærksomhed de seneste dage, hvor G20 har afholdt deres topmøde. Nu er det officielle møde slut med en fælles erklæring, hvor G20 lederne erkender at det har været vanskeligt at blive enige på handelsområdet. De vil dog forsætte arbejdet ved at forpligtige sig til at reformere verdenshandelsorganisationen WTO og måske allerede følge op ved næste G20 samling i Japan i 2019.

 

Det var var forventet på forhånd, at netop handelsaftalerne ville være svære at få på plads. Det skyldes især spændingerne mellem USA’s Trump og Kinas Xi Jinping, efter at de 2 lande er havnet i en toldkrig, som følge af Trumps parole om ”Americans First”. Så ikke meget nyt dér.

Håbet er dog ikke slut endnu, da de to har aftalt et bilateralt møde i aften, efter topmødets afslutning.

Forventningerne til resultater på klimaområdet var ikke høje, da Donald Trump tidligere på ugen har forkastet sine egne klimaeksperters alarmerende rapport og dermed følger linjen han lagde, da han tidligere valgte at trække USA ud af Paris-aftalen.

I sluterklæringen bekræfter underskriverne af Paris-aftalen deres fortsatte arbejde for at bremse klimaforandringer og arbejde for en bæredygtig udvikling og økonomisk vækst. USA forpligter sig til at ”bruge alle energikilder og teknologier”.

Ikke noget stort fremskridt for klimaet, og ærgerligt at Trump end ikke vil lytte til sine egne eksperter. Verden har brug for at USA forpligter sig i højere grad, da deres aftryk på klimaet er meget stort.

Kilder: Reuters, Politiken, Tass, DR.dk

 

Læs mere om baggrunden for topmødet og sikkerheden i nedenstående artikel:

G20 topmøde

Author: Malthe Thau