The Lone Star State

Texas kalder sig selv for “The Lone Star State” og det passer rigtigt godt, for Texas er absolut helt sin egen. Fra New York og Washington til Texas er som at flyve mellem to helt forskellige lande. Hvor vi har oplevet mangfoldigheden florerer i New York og kulturen og det politiske liv i Washington, så er oplevelsen af Texas at her er man sin egen.

Texas er bedst, størst og rigest og de lader ikke nogen lejlighed gå forbi til at fortælle det. Vi har således bl.a. fået fortalt, at Texas er verdens 7. største økonomi hvis det var et selvstændigt land, Texas er større end noget andet land i Europa, Texas har flere flyvemaskiner end hele Europa og Texas er bedre de andre stater o.s.v. En Cowboy som vi mødte, opsummerede det meget godt “Everybody is jalous on us in Texas, because we are just better”. Vi kan ikke komme længere væk fra Janteloven end til Texas.

På sin vis er det befriende, at de er stolte over deres land og de ting, som de har bedrevet, men det er også udfordrende for os at opleve, at de mest af alt tænker på sig selv. Og det gennemsyrer hele samfundet at alt handler om hvad jeg kan gøre for at optimere min egen kage.

I Bandera (der har udnævnt sig selv som Cowboy Capital of the World” mødte vi bl.a. en våbenproducent der producerer stealth fly og helikoptere og ejede en våbenfabrik og her var det helt tydeligt at der var kun stolthed over det som han producerede og ikke nogen overvejelser omkring hvad hans fabrikation egentligt blev brugt til og hvad det betød for andre mennesker rundt i verden. Det er måske forståeligt nok at man er stolt over det man har skabt, men det gennemsyrer Texas at det er mig først.

Det er måske heller ikke nogen overraskelse at Trump har fået flest stemmer i Texas og sydstaterne. Hans politik handler jo også om “mig først”. Amerikanerne er generelt ikke meget for at tale om politik. De taler heller ikke med hinanden om det – selv ikke deres bedste venner – for det er stof til konflikt og det ønsker de ikke, så det er ikke nemt at komme i dialog om hvad Amerikanerne syntes om Trump og hans politik. Men vi har alligevel tydeligt fornemmet at der ikke var så mange stemmer til ham i New York og Washington som der er at finde i Texas. Jeg havde en interessant samtale med en Cowboy fra Texas om den omdiskuterede mur mod Mexico. Han ville rigtigt gerne have muren, hvis den kunne sikre at Mexicanerne blev hjemme. Han havde i øvrigt også et klart råd til os om at vi skulle have en pistol med hvis vi rejste i nærheden af grænsebyerne til Mexico. Børnene ville sikkert have været begejstret hvis vi havde købt en pistol, men jeg tror ikke at man får noget godt ud af at møde banditter med pistoler. De har som regel en gun der er større og er parat til at bruge den tidligere hvis de bliver truet.

Texas har naturligvis noget at have deres stolthed i for det er en rig stat der har gjort det godt, men det er også en stat der har været privilegeret fordi de har haft nogle naturressourcer, der har hjulpet dem godt på vej. Historisk er der 4 store ting, der har formet Texas før 2. verdenskrig. 1) Kvæg og bison okser, 2) bomuld 3) træ og 4) olie.

Mens resten af USA manglede fødevarer, havde Texas over 5 mio. kvæg og bison okser der gik frit rundt i Texas. Det var her begrebet cowboy opstod. Enhver der kunne fange et stykke kvæg, brandmærke det og føre det nordpå til de andre stater og sælge det kunne blive meget rige meget hurtigt. Det var det der skabte den traditionelle cowboy og som grundlagde rigdommen i Texas. Enhver der kunne sætte et hegn op kunne også erhverve sig jord som kvægene kunne græsse på eller som kunne anvendes tul at dyrke bomuld eller sukkerrør. Senere blev de mange egetræer også til en god forretning, men det var i særdeleshed fundet af olie der skabte den store rigdom op i det 20 århundrede. Senere har de udviklet en noget mere diversificeret økonomi og er i dag nr. 2 på listen over stater med flest Fortune 500 virksomheder. En af de andre sektorer som Texas er stor på er rumfart, hvor vi bl.a. besøgte Huston Space centre på vores vej.

Texas er absolut en fascinerende stat. Alt er stort i Texas lige fra de store afstande, de lange lige veje, bilerne, de store trucks der kører 120 km i timen til de store ranches, ambitionerne om at flyve til Mars, sengene, menneskerne, mælkekartonerne (1 gallon = 3,85 l) mm.

Vi har oplevet en del på de to uger vi har kørt fra New Orleans i Lousiana til Dallas i Texas fra musikken over sumpområder med alligatorer, de legendariske kirkegårde over jorden i New Orleans og hjuldamperne på Mississippi til olieindustrien omkring Huston og Galveston, Huston Space Centre, ranches, cowboys, longhorn cattle, store byer, lange brede motorveje Wallmarts og mange andre butikker. Alt i alt en god og dejlig oplevelse i Texas.

Nu flyver vi så til Florida, hvor vi skal besøge min gamle soldaterkammerat, Morten, i Tampa og have et par dage ved Clearwater Beach og sikkert et par steder mere inden turen går videre til Sydamerika og Ecuador.

 

Author: Per Thau