En lille perle midt i det Indiske Ocean

Under en taxi tur på Praslin, en seychelsk ø, faldt snakken på det seychelske samfund. Min mor havde i den lokale avis læst, at de nu havde indført progressiv skat i Seychellerne. Taxichauføren kunne så fortælle os, at de tidligere havde haft en fast skat på 2-5%. Det er nu blevet ændret til, at hvis man tjener under 1000 rubies(500kr) om måneden skal man ikke betale skat. Derefter skal man efter hvor meget man tjener betale mere og mere op til 5%. 0-5%, det virker helt vildt, vi fortalte taxi chauføren hvordan vi i Danmark betaler helt op til omkring 60% skat, men til gengæld har vi frie hospitaler og skoler, samt SU.
Til vores overraskelse kunne chauføren fortælle os, at det havde de skam også her. De har til gengæld ikke kontanthælp, men det er udelukkende fordi at i Seychellerne er det kun folk der ikke har lyst som ikke arbejder, der er nemlig masser af arbejde, ca 3 jobs per person.

Faktisk er der mange her som arbejder som freelancere, sådan at de ikke har fast arbejde, men arbejder en uge af gangen forskellige steder fx som taxichaufør. Faktisk tjener man også mere på den måde end hvis man er fastansat i Seychellerne. Det lød faktisk ret så skønt, så hvad koster et hus egentlig hernede spurgte vi ham, og hvad betaler man i egendomsskat? 0% og man kan få et 150kvm hus med to soveværlser til 75.000 EUR, og hvis man er studerende giver staten dig et hus/legelighed som du  så kan tilbagebetale rentefrit.

Grunden til at de i Seychellerne har råd til alt dette uden høje skatter er pga deres salg af tun licenser. Det er egentlig ret sjovt at tænke på, jeg har altid tænkt på Danmark som unikt, og så viser det sig at der midt ude i det Indiske Ocean ligger en lille øgruppe med samme goder.

Author: Oscar Thau