Dykning med hajer ved Fakarava

Dykningen i det sydlige Fakarava er blandt de bedste vi har oplevet på vores tur og vi har trods alt prøvet at dykke mange steder. På atollen er der kun to steder hvor man kan passere gennem ringrevet; en passage i nord og en i Syd og det er den sydlige passage, som vi dykker i under stormvejret. Passagen er en smal kanal, der forbinder Stillehavet med den turkisblå lagune. Kanalen er 20-40 meter dyb og med en strøm på 1-8 knob afhængig af vejrforhold og tidevand, så det er vigtigt at vælge tidspunktet for dykket.
Der er en lille vindue hvert døgn hvor strømmen er indadgående og det er det absolut bedste tidspunkt at dykke på fordi man kan starte ude i havet og flyde med strømmen ind i den turkise lagune uden fare for at drive til havs. Det eneste minus er at vi skal sejle ud og hoppe i havet i 3 meter høje bølger, men det går fint og når vi først kommer 10 meter ned, mærker vi ikke længere dønningerne.
Normalt er vinduet hvor man kan dykke noget længere, men fordi det blæser så meget, skyller der store mængder vand ind over ringrevene og alt det vand skal ud igennem de få pas der er i lagunen, så det er kun i 2 timer om morgenen at det er muligt at dykke på en indadgående havstrøm.
Til gengæld betyder blæsten at der er rigtigt mange hajer i passagen på vores dyk. De estimerer at der lever omkring 700 hajer i passagen og vi ser nok omkring 500 af dem, så vi er super heldige. Under vores dyk varierer strømmen fra 1 til 4 knob og vi kan svømme omkring 2 knob, så en del af dykket skal vi ned og holde fast i en koral for at ligge stille. Det er helt fantastisk at ligge dernede på 20-30 meters dybde og hænge fast i en koral med den ene arm og se de mange hundrede hajer svømme lige forbi.
Nogle vil måske tænke at det ikke er særligt heldigt at der kommer så mange hajer, der hvor vi dykker. Vi har vel alle billeder i hovedet fra film hvor hajerne spiser en surfer eller på anden måde angriber mennesker. Det er da også farlige og aggressive rovdyr og når man ser dem spise en fisk eller et stykke kød, som man har kastet ud til dem, er de også lidt skræmmende, men det lader ikke til, at de kan lide dykkere med store aluminiumstanke, for der er ingen tegn på aggressivitet over for os.
En af årsagerne til, at det er rimeligt sikkert at dykke med de mange hajer er, at vi dykker om dagen og hajerne jager primært om natten, men derudover siger de erfarne hajdykker også, at hajerne meget sjældent angriber dykkere medmindre de føler sig truet fordi man overrasker dem eller trænger dem op i en krog. Statistikkerne siger da også at det kun er 5% af hajangrebene i verden der sker for dykkere, mens surferne med 65% er noget mere udsatte.
En af teknikkerne for et sikkert haj-dyk er at holde sig tæt på klipperne og bunden og lade hajerne svømme forbi ude i det fri. På den måde kan de godt komme tæt på uden at der er fare og vi oplever flere gange at de svømmer lige forbi så vi faktisk kan røre dem. Det er en fantastisk oplevelse. Vi har tidligere dykket med hammerhajer, grey nurse sharks, lemon sharks, black og white tip reef sharks og sikkert et par andre, men her er så mange hajer at vi slet ikke kan nå at tælle dem. På et af vores dyk var der over 200 hajer på samme sted hvor vi lå og holdte fast i en koral og observerede dem i 5 minutter – det kan næsten ikke beskrives.
Det bliver til 3 fantastiske dyk i passagen inden stormen lægger sig og vi kan sejle videre på vores eventyr i Fransk Polynesien. Flere dykkersteder, kitesurfing, sejlads på det åbne Stillehav, fransk og meget mere. [Image] [Image] [Image] [Image] [Image]

Author: Per Thau