Drømmesejlads i Fransk Polynesien

Fransk Polynesien er et paradis af koralrev, vulkaner, havdyr i alle former og farver, kokospalmer, dans og et skønt klima med omkring 30 garder både over og under vandet. Siden vi startede med at tale om at rejse jorden rundt for en del år siden, har det været min største drøm at komme ud og sejle i Fransk Polynesien og nu er vi her midt i paradiset ombord på en katamaran i Fakaravas lagune midt i Tuamotu atollerne. Der er ca. 6.000 km til Sydamerika og 6.000 km til Australien, så man kan ikke komme meget længere væk fra verdens faste kontinenter.
Fransk Polynesien er et enormt havområde med 118 øer og atoller, der strækker sig over et område, som svarer til afstanden fra England til Tyrkiet. Vi besøger to områder herude. Først de øde og fjerne Tuamotu atoller og dernæst de lidt mere tilgængelige selskabsøer (Iles der Societe) der ligger tæt på Tahiti, som er hovedstaden i Fransk Polynesien. Alle øerne i Fransk Polynesien er opstået af vulkanudbrud og efterfølgende er øerne begyndt at synke i havet. Ved Tuamotu atollerne er øerne sunket helt ned i havet og der er kun et ringrev tilbage og en lagune i midten, mens Selskabsøerne fortsat har en ø i midten af ringrevet.
I Danmark er Fransk Polynesien nok mest kendt fra serien “Fjerne Kyster” hvor Mikkel og Emil sejler jorden rundt og bruger en del tid i Fransk Polynesien og laver 9 afsnit om området, men ø-området har også lagt jord til flere andre historiske begivenheder. Fx var det efter et besøg på Tahiti at mytteriet på Bounty fandt sted og det var også på øen Raroia i Tuamotu atollerne at Thor Heyerdahls kon-Tiki flåde sluttede deres 101 dages lange rejse over Stillehavet på en tømmerflåde ved at de blev skyllet ind over et ringrev af de kraftige bølger. Det mest fascinerende og specielle ved Fransk Polynesien er de turkise laguner, de hvide koralstrande og de mange fisk og havdyr, som lever i området, men der er også en dejlig afslappet og skøn kultur herude og som mest farverigt kommer til udtryk i deres karakteristiske musik, danse og blomster i håret.
Fransk Polynesien hører som navnet antyder til Frankrig og har gjort det siden midten af 1800 tallet, men der har været europæiske søfarende på øerne siden midten af 1500 tallet, hvor Ferdinan Magellan opdagede de første atoller. Øerne har imidlertid været beboet i mange flere år og arkæologiske fund viser at øerne har været beboet fra 200 år f.kr. Landet er primært befolket af Polynesere som udgør 83% af befolkningen herude og Europæerne udgør kun 12%. Det betyder også at meget af den oprindelige kultur er bevaret og er en naturlig del af samfundet. Der bor kun 265.000 indbyggere i hele FP og 2/3 del bor på tahiti, så der er ikke mange tilbage til de 117 andre øer og vi kommer da også til en atol, hvor der kun bor en enkelt familie som lever af fisker og lidt sejlbåde der kommer forbi i ny og næ.
Landområdet udgør kun 4.167 m2 hvilket svarer til 10% af Danmark, men området som det strækker sig over mere end 2,5 mio. m2, så det er et kæmpe område at besøge og specielt når man bevæger sig med en gennemsnitsfart 10-12 km/t på en sejlbåd. Derfor har vi også udvalgt to områder som vores sejltur koncentrer sig om.
Vores rejse herud er delt i tre dele. – ½ uge på Tahiti – 2 ugers sejalds i Tuamotu atollerne – 2½ uges sejlads ved Selskabsøerne
Læs mere om vores tur i de kommende artikler hvor vi også fortæller om vores dyk med mange hundrede hajer, snorkling med djævlerokker og stormvejr og meget mere.
[Image] [Image] [Image] [Image]

Author: Per Thau