Patagonien med 4WD og telt

Argentina og Chile rummer enorme kontraster fra ørken og øde bjerglandskaber i nord over frodig regnskov ved Iguazu, storby i Buenos Aires og Santiago til de smukke bjerglandskaber og søer med sne på toppen i det nordlige Patagonien og vi får det meste at se på vores tur gennem Argentina og Chile, hvor vi krydser grænserne til begge lande hele 6 gange.

Efter nogle hektiske dage til topmøde i Buenos Aires, lander vi i en lille lokal lufthavn i Bariloche i det sydlige Argentina, som er udgangspunktet for to uger med firehjulstrækker og telt rundt i det nordlige Patagonien, som området i det sydlige Chile og Argentina hedder. Vi lejer en bil i Bariloche, tanker op med mad fra det lokale supermarked og tager afsted ud i bjergene uden en fast plan for hvad der skal ske de næste 14 dage. Det bliver til en skøn tur rundt i Argentina og Chile med mange flotte naturoplevelser, action sport og vekslende vejr fra 25 grader sol og badning ved Parque National Nahuel Huapi til temperatur omkring frysepunktet, sne og kulde i bjergpassagerne mellem de to lande.

Turen starter i fantastisk vejr med en skøn teltcamp ved Lago Nahuel Huapi. Det er en etableret men primitiv campingplads, hvor vi er de eneste der bor ud over en ældre argentiner, der kommer ind imellem og opkræver penge og fortæller os en masse spændende ting på Spansk, som vi kun forstår en smule af. Det er et skønt sted der ligger lige ned til den store sø som er centrum for nationalparken. Vi bor i vores telte, sover i sovepose på liggeunderlag, bader i søen og laver mad over bål og på vores nyindkøbte MSR Multibrænder, der kan koge vand på alt brændbare væsker fra lampeolie og petroleum til benzin og diesel.

Vi bliver i campen i to dage og nyder at være kommet ud i naturen igen. Drengene nyder også at være ud og kreativiteten begynder straks at tage fat. Oscar finder en træstamme der ligger i vandkanten og prøver straks om han kan sejle på den og da han kommer flydende på den kommer de to andre drengene til og inden længe har de bygget en tømmerflåde med indbygget bålplads og er i gang med at fantasere om hvorvidt man kan overnatte på den.

Jagtinstinktet bliver også vækket og der bliver bygget buer og pile og skudt til måls. Projektet udvikler sig også til at Nicolai sætter fjer på pilene med harpiks fra træerne og det virker rigtigt godt. Malte og jeg giver os også i kast med at fiske, men vi har ikke det store held med os i den aktivitet, så det er godt at vi har forsynet os fra supermarkedet inden vi drog afsted.

På andendagen bliver det lidt køligt hen på dagen og det resulterer i at Oscar og Malthe finder en halv olietønde som de får sat på bålet og fyldt med vand så der er varmt spabad som de udnævner det til.

Fra denne skønne camp går turen videre gennem små byer og mange skønne km nationalpark med flot natur. Vi ender dagen ved en smuk campsite ved Lago Espejo Chico med udsigt til 3 sneklædte bjergtoppe mellem Argentina og Chile. Det bliver til mere badning, fodbold på græsplænen, mere bueskydning og så får drengene lavet en strandvolley bane på søbredden.

Der bliver også lavet lektier og gået i skole undervejs. Det er ikke helt nemt når vi er ude i det primitive liv og der er mange andre ting der trækker, men det lykkedes at komme igennem det pensum der var i de to uger. I det hele taget er det en vanskelig disciplin at opleve så mange ting som vi gør og samtidig holde fokus på at der skal laves dansk og matematik og læses hver dag. Men drengene kæmper godt og vi føler at de er godt med i deres pensum og så lærer de så mange andre ting derudover, som de aldrig ville kunne lære i skolen.

Turen fortsætter ind i den næste nationalpark i Argentina (Parque National Linin) so rummer flere skønne naturoplevelser. Vi bor på et par forskellige fri-campsites ved nogle floder, som vi finder på vores vej. Her er ingen faciliteter, men vi har jo også det hele med i bilen, så mangler ikke noget.

Fra de skønne, øde og rå naturparker i Argentina kærer vi over grænsen i bjergene til Pucon i Chile hvor vi indologer os på en mere moderne campingplads, hvor der både er bad toilet og strøm. Pucon er Chiles actionby som Queeenstown er New Zealands. Her tilbyder de et væld af aktiviteter som fx klatring, ziplines, rafting, downhill MTB og ridning. På stranden ud for vores campingplads set vi pludselig en paraglider komme ned over træerne og vi løber ud for at se. Det viser sig at man kan paraglide lige uden for vores campingplads og det har vi talt en del om at drengene gerne vil prøve. Da Neel og jeg var i Chile sammen for ca. 20 år siden var vi på et 4-dages paragliding kursus og derfor syntes drengene også at de skal prøve det. Normalt starter man et sted med meget opvind eller et højt bjerg, men her har de i stedet fundet en teknik hvor en speedbåd trækker paragliderne op i 5-600 meters højde og så flyver den selv derfra. Oscar og Malthe er friske og prøver begge en tur og jeg fulgte efter med dronen i god afstand. Læs også Oscars artikel om turen.

Egentligt var vi kommet til Pucon for at bestige Vulcan Villarica, der er en aktiv vulkan, som ligger lige uden for byen. Men vejret var ikke med os og vi skulle vente for mange dage før vi kunne komme op, så i stedet tog vi på Hydrosppeding, der er en form for rafting, hvor man ligger direkte i floden kun med en lille flamingoplade foran sig. Det var en rigtig sjov oplevelse hvor vi kom meget tæt på vandet. Vi prøvede at rafte i Ecuador og det var drengen ret vilde med, men de var alle enige om at dette var endnu sjovere. Læs mere herom i Malthes artikel.

Næste dag var vejret fortsat ikke til at bestige Vulkanen og tiden begyndte at løb ud for os så vi besluttede os for at tage videre og finde et skønt sted, hvor vi kunne fejre Neels 50 års fødselsdag. Det blev i en lille feriehytte i Conaripe hvor vi bagte boller til morgenmad og drog videre på et eventyrligt termalbad som var bygget i en kløft oven på en flod og med varmt vand fra naturlige kilder fra Vulkan Villarica og vandfald samt videre til en skøn teltplads ved en sø med udsigt til Vulcan Shoshuenco.

Neel skriver på en artikel om dagen og de følgende dage på vores tur, hvor vi besøgte Huilo Huilo vandfaldet, overnattede i en hytte ved søen Pyhue, kørte over bjergene til Argentina, campede ved en Lago Nahuel Huapi og kørte retur til Bariloche.

Efter en skøn tur i Patagoni en tog vi nu en bus til Osorno og et fly til Santiago i Chile hvor vi havde en enkelt overnatning inden vi fløj til Los Angeles for at holde jul.

Vores tur so far:

 • Grækenland og Albanien sejlads
 • Seychellerne dykning
 • USA; New York, Washington DC, Texas, Florida
 • Ecuador and Galapagos
 • Peru; Lima, Arequipa, Cusco, Puno, Titicaca
 • Bolivia; La Pas, Uyuni
 • Chile; San Pedro de Atacama
 • Argentina; Salta og Iguazu i Nord
 • Brasilien; Bonito og Pantanal
 • Argentina; Buenos Aires
 • Patagonien; Argentina Bariloche og Chile Los Lagos områderne
 • Chile; Santiago
 • USA; Los Angeles for Christmas
 • Hong Kong for new year
 • Filippinerne hvor vi er i skrivende stund

Author: Per Thau