Vild natur på den brasilianske Pantanal slette

Brasilien er et kæmpe land med 220 mio. indbyggere og et areal der er 200 gange større end Danmark. Landet byder på uendelige oplevelser og er mest kendt for, de pulserende storbyer med samba rytmer, de hvide strande og ikke mindst de enorme naturområder, der giver ilt til en stor del af vores klode.


Det var egentligt ikke planen at vi skulle til Brasilien, men vi er lidt foran vores plan og har 8 dage, som vi kan anvende til et lille sideeventyr. Neel og jeg vil helst bruge dem på telttur i Patagonien i Chile og jeg har også Antarktis på min liste, men Oscar, Nicolai og Malthe vil hellere se på dyr i Brasilien. Vi har læst at Brasilien rummer den største koncentration af dyrearter, der findes på kloden, og det bedste sted at se dem er i Pantanal, som ligger i det sydlige Brasilien i nærheden af Iguazu. Efter et familieråd beslutter vi derfor at tage på eventyr til Brasilien.

Da vi kommer til praktikken, viser det sig ikke at være helt så let at komme til Pantanal, som oversigtskortet gav indtryk af. Vi er egentligt ikke særligt langt fra Pantanal, men det er både dyrt og besværligt at flyve, fordi vi skal have 1-2 mellemlandinger og det tager 20 timer i bus til Pantanal. Generelt er afstandene store i Sydamerika og der er ofte bjerge, der gør vejen endnu længere. Vi oplever ofte, at vi sidder og ser på et kort og tænker, at vi lige kan smutte forbi et sted, men i praksis tager det lang tid.

Heldigvis kommer vores taxachauffør, Marcelo, med et godt råd om at leje en bil i Brasilien og køre derop selv. Det er ok i pris, det tager ikke så lang tid og så kan vi også opleve noget undervejs. Det bliver bl.a. til et stop i Bonito, som rummer nogle af verdens klareste floder med gode snorkelmuligheder. Vil lejer en Renault Duster med høj undervogn til humplede gruseveje og det viser sig senere at være en rigtig god ide fordi et regnskyl med 100 mm regn kommer til at give os visse udfordringer på vores vej.

Vores tur fra Iguazu til Bonito viser at en af Brasiliens store erhverv er landbrug. Vi kører i 9 timer og ser den ene kæmpe farm efter den anden med kæmpe marker og store landbrug med køer, som giver kød til gode Brasilianske bøffer, som når helt over til de Danske supermarkeder. Ud over landbrug og fødevarer er det tekstil, olie, tobak, biler og visse elektronikomponenter der står for den store del af samfundsøkonomien.

Ved Bonito tager vi på en snorkeltur i Rio Prata, som er en af verdens klareste floder med sigtbarhed på op til 40-50 meter og masser af fisk. Det er en skøn oplevelse at svømme ned ad floden med strømmen i det krystalklare ferskvand side om side med de flotteste fisk. Vandet er faktisk så klart at fiskene spejler sig selv i overfladen af vandet i de stille områder uden strøm.

Årsagen til at vandet er så klart i floden er, at det er undersøiske kilder der føder floden fra bunden med krystalklart vand. Nedenfor ser I Oscar og Nicolæai der dykker ned til en af kilderne der bobler frem med klart vand. I Oscars video fra området kan man bl.a. kan se hvordan vandet bobler frem.

Området omkring Bonito er ret specielt. Ud over de klare floder rummer det en masse “Synkehuller”, som er steder hvor jorden er forsvundet ned i dybe, dybe huller der går langt ned i jorden og ofte er fyldt med vand. Et af dem går 72 meter ned og derefter er der mere end 200 meter dybt vand. Man kan dykke dernede, men det kræver at man rappeller de 72 meter ned og desuden kræver de PADI Advanced og cave diving certifikat, så vi springer den oplevelse over.

Generelt planlægger vi ikke særligt langt frem. Vi besluttet at vi ikke vil jagte rundt efter noget vi har bestemt på forhånd og har bundet os til, men nærmere bruge friheden til at opleve og beslutte undervejs. Det eneste vi har booket på forkant på hele rundturen er således en sejlbåd i Fransk Polynesien og de lange flyvninger og dem kan vi flytte for et mindre gebyr. Den korte planlægningshorisont betyder f.x. at bilen blev lejen dagen før vi tog afsted kl. 1900. Overnatninger finder vi på vejen, snorkeltur i Bonito blev booket på What’s app aftenen før kl. 2000, Pantanal 3 dages tur (som vi forlængede til 4 dage) blev booket aftenen før på What’s app, flybillet fra Pantanal til Buenos Aires blev booket et par dage før osv.

Det er en skøn frihed at have. Mange gange får vi også en rigtig god pris på aktiviteter og overnatninger fordi vi er i sidste minut, hvor de ikke har mulighed for at sælge det til andre. Til gengæld betaler vi lidt på flypriserne fordi vi ikke bestiller 3-6 måneder i forvejen, men på de konkurrenceudsatte ruter er der ikke store differencer og det er det der giver os friheden. Det betyder også at vi fx har tid til at stoppe og se på krokodiller, der er kørt over og trækker tænderne ud til en halskæde til drengene.

Fra Bonito kørte vi til Pantanal, hvor vi havde 4 dage på en skøn farm ude i midten af Pantanal sletten i Matto Grosso del Sur regionen. Det var dog tæt på at vi aldrig var kommet derud. Vejrguderne havde nemlig valgt at sende 100 mm regn ned over området på en formiddag og den sidste del af vejen til vores farm var en 29 km lang grusvej, der flere steder blev oversvømmet af vand.

FILM AF BIL DER KØRER GENNEM MUDDER

Vi besøgte Pantanal på kanten af regnsæsonens start og vi vidste derfor godt, at der kunne være risiko for regn, men at der skulle komme 100 mm på en formiddag, var lidt mere end vi havde forestillet os. Normalt bliver man hentet ved asfaltvejen af en farmens 4WD, men vi havde talt med dem om at vi godt kunne køre derud, fordi vi havde en høj bil om end den ikke havde firehjulstræk. Turen blev lidt af et eventyr, hvor min erfaring i terrænkørsel fra hæren kom os godt til gode. Der var store områder med vand og nogle steder måtte vi ud og gå i vandet på vejen for at finde de steder hvor vi kunne køre igennem. Flere gange var vi ved at opgive og vende om, men vi gav den gas og kom godt igennem. Halvvejs kom farmen os så i møde i deres 4WD og kørte foran os resten af vejen og var klar til at trække os fri hvis vi sad fast. En enkelt gang var de selv ved at sidde fast i deres 4WD fordi de kom for langt ud i siden. Vi kom igennem og havde 4 skønne dage derude.

Pantanal er et af verdens største sumpområder, der har store tørre områder i tørketiden og er næsten dækket af vand i regntiden. Farmen som vi boede på, havde dagen før haft tørt land i et meget stort område rundt om farmen, men formiddagens regnskyl havde øget vandstanden med 30-40 cm i området omkring farmen og var nu næsten omringet af vand. De fortalte at det er helt normalt og at vandstanden vil stige yderligere 2 meter igennem regnsæsonen når de omkringliggende søer stiger i vandstand.

Vandet omkring farmen er både livgivende og livtagende. På den ene side er det vandet der føder de mange planer og dyrearter, som findes i området og på den anden side truer de store mængder vand de dyr, som har brug for at holde fødderne tørre og lever af græs og planeter, som ikke kan gro i vandet. Det gælder fx kvæg. Når regntiden sætter ind bliver græsområderne meget små og det kniber med føde. Mens kvæget i tørketiden går i indhegninger omkring gårdene, sættes de fri i regnsæsonen for at de selv kan finde frem til områder med føde og tørt land. Normalt klarer de det, men når regnsæsonen varer lang tid som sidste år er der op til 25% af dyrene der dør af sult mens andre spises af Jaguaren eller Cobraslangen.

Brasilien er nok mest kendt for Amazonas, men vi havde jo set Amazons i Ecuador og hvis man vil se dyr skulle Pantanal være stedet fordi der ikke er så meget vegetation som i regnskoven. Sæsonen er ikke rigtigt til at se jaguar og de andre dyr som lever tæt ved jorden fordi græsset er højt, men til gengæld er det lige årstiden at fugle og vi ser da også rigtig mange af de ikoniske papegøjer som Tucaner og Macaw.

Med udgangspunkt i farmen der lever af kvæg og turister er vi på flere turen rundt i området. Vi er på to rideture, en vandretur, en safaritur, en sejltur på en flod og en fisketur, hvor vi fisker efter piratfisk, som vi senere griller og får til frokost. Detvar skønne naturoplevelser og spændende dyr inkl. en stor edderkop der var på vej ind i vores hytte

På farmen fejrer vi også Malthes 11 års fødselsdag med maner. Det er en god dag, med ridning, fiskeri, fodbold, kortspil, lagkage og hygge

Fra Pantanal kører videre tilbage af den 29 km lange grusvej, som nu heldigvis er mere tør og farbar end dag vi skulle derud og overnatter hos en familie, der har et lille økologisk landsted og 2 børn Fabio og Junior. Det var guiden fra Pantanal, der kendte dem og som skabte kontakten. Vi bliver vist rundt på farmen, leder efter myreslugere, spiller bold og leget med børnene og har et hyggeligt døgn inden turen går til Buenos Aires for at følge G20 topmødet, som I kan læse om I Malthe og Nicolais artikler.

Author: Per Thau