Børns drømme i Peru

Børnene i Peru lever under helt andre vilkår i et land der er 10 gange fattigere end Danmark, men de har stadig drømme om livet og for de mindre børn er de ikke meget anderledes end vores i Danmark.

Marja Lis

Jeg sejler med en båd ud til de flydende siv-øer i Titicacasøen, hvor Uros indianerne bor. Jeg håber på at jeg møder nogle børn så jeg kan spørge ind til deres drømme. Desværre møder jeg kun en lille 2-årig, for alle andre er i skole på en anden siv-ø. Da jeg kommer tilbage på båden som skal sejle os til Amantani, er jeg heldig at møde Marja Lis på 7 år. Hun er kaptajnens datter så hendes forældre har lidt flere penge, hun går i 1 klasse på en privat skole til 100 soles pr måned. Det svarer til 200 danske kroner. Hun er sammen med sin mor men moren taler ikke engelsk, så guiden oversætter for os. Marja Lis drømmer om at blive sanger og hendes største ønske er at få en dukke, ligesom en hver anden 7-årig pige.
Alder: 7 år. Bor: Taquille. Levestandard: lidt over middel. Skole: 1 klasse, privat skole 100sols pr måned. Fritid: laver armbånd og sælger dem.

Nelson

På Amantani er vi lige kommet ned efter at have besteget et bjerg og stod og ventede på at vores lokale værtsfamilie skulle hente os. Nelson sad ventede på at hans turister skulle komme ned fra bjerget, for han er nemlig guide. Vi startede ud med at spørge hvilken klasse han går, han går i 1. på high-school, som svarer til 7 klasse. Han vil gerne arbejde som ingeniør, men hans største drøm var at komme ud at rejse. Rejsedrømmen går ikke længere end at krydse landets grænser. Her kan man se forskellen, nogle danske børn drømmer også om at rejse, men bare længere end til nabolandet.
Alder: 12 år. Bor: Amantani, Titicacasøen. Levestandard: Middel. Skole: 7 klasse/high-school. Fritid: leger og hjælper til som guide.

Alisson

Jeg møder Alisson på det hostel som jeg boede på tilbage i Puno. Hun hjælper sin mor, som arbejder der. Vi kommunikerede via google translate, da jeg ikke kan tale spansk og deres engelsk er begrænset. Hun var lidt genert ellers gik det fint. Jeg spørger hende hvad hun gerne vil arbejde med når hun bliver stor, da hun svarer kunster spørger jeg hvilken slags kunster og får svaret ”kunstmaler”. Det næste spørgsmål til hende er hvad hendes største drøm er.  Hun ser lidt genert på sin mor og svarer at hun vil hjælpe handikappede folk og dyr der lever på gaden. Her kan man se at de andre opvækstvilkår, ikke gør at der er mindre overskud og omsorg til andre.
Alder: 10 år. Bor: Puno. Levestandard: Middel. Skole: 5 klasse. Fritid: leger og hjælper til.

Fakta Peru

  • Antal indbyggere: 32,7 millioner
  • Hovedstad: Lima (7,7 millioner)
  • Andre store byer: Arequipa, Cusco, Puno
  • Indbyggere under fattigdomsgrænse (under 1 $ pr dag): 40% af befolkningen
  • Største indtægtskilder: Olie, minedrift (kobber, tin mv) og fiskeri
  • Geografi: 3 zoner: Andesbjergene/ Altiplano, Kystområder, Regnskov
  • Skolepligt: 5 års grundskole, dvs. Du går ud af skolen som 12-årig
  • 1-2 ud af 10 fortsætter i high-school, (kun hvis forældrene har råd.) (kilde Jumbo guide)
  • Korruptionen i Peru er meget høj, hvilket gør at der er få penge til skoler og uddannelse.

Author: Nicolai Thau