Machu Picchu

Vi står her i Sungate og er endelig kommet frem efter fire dages trek i regn og blæst, i over 4 tusind meters højde. Solen skinner fra en næsten skyfrihimmel ned på den 500 år gammel inka by som er en af verdens 7 vidundere. Byen ligger på toppen af et 2400 meter højt bjerg og er bygget i terrasser med plads til både mennesker, dyr, afgrøder og hellige templer.

Machu Picchu var Inka rigets hellige by. Den blev bygget under inkakongen Pachacutec fra 1450-1460, som en kongelig ejendom for ham selv, familien, inka ledere og andre adelige der kunne komme og hvile ud. Ud over at fungere som feriested for de øverste, var det også et helligt sted hvor man havde ofringssteder, man ofrede mennesker til solguden og Pachamamma, som er moder natur.

De første inkafolk var en indianer stamme nær hvor Cuzco ligger i dag. Inkariget var det største rige i Sydamerika og et af de største i verden. Riget opstod i det peruvianske højland i 1100-tallet. Inkarigets grænser og magt voksede ved erobringer og samfund der tilsluttede sig til dem. Riget voksede i store dele af det vestlige Sydamerika og helt fra Colombia og til midten af Chile.

Da Spanierne erobrede Sydamerika, faldt den sidste inkaleder i 1533. Machu Picchu blev forladt for at beskytte templerne og sikre at spanierne ikke fandt byen. Som et led i den strategi afbrændte inkaerne de første inkaposter på vejen fra Cusco og flyttede al gods til Machu Picchu. Derfor man fandt så mange potter og værktøjer i byen, ting man dog ikke kan se her i dag.

Byen var glemt i 400 år for alle havde jo forladt den. Man fandt den igen i 1911, men den blev først lavet til en national park 47 år efter, så det var først der turisterne begyndte at komme.

Nu kan man besøge den og se at byen er bygget af sten, der er nøje udhugget så de passer perfekt til hinanden uden brug af bindemiddel. Der er ikke noget tag på, men ellers fremstår den som den 500 år gamle by.

Placeringen af Machu Picchu er strategisk perfekt, man kan se hvordan bjergene beskytter byen så den er let at forsvare. Der er også en naturlig vandkilde så man kan ikke tørste eller sulte dem ud. Byen ligger højt oppe så de var tættere på solguden.

Den naturlige vandkilde og den store regnmængde gør jorden blød og samtidig med at de mange turister tramper rundt får det det byen til at synke. Man må nok ikke gå der i fremtiden, de har faktisk planer om at lave en kabelbane,som vil være den eneste mulighed for at se stedet.

Jeg anbefaler at se Machu Picchu. Inkatrekket er en god måde at se inkabygninger på og det er rigtig sjovt og udfordrende at gå inka trekket. Læs eventuelt Oscars artikel om inkatrekket.

Author: Nicolai Thau